2016

eXplore festival – ediția a 11-a
30 septembrie – 30 octombrie 2016 | WASP – Working Art Space and Production, București
1-13 noiembie 2016 | Centrul de Fotografie Contemporană, Iași
 

eXplore festival 2016 aduce în atenția publicului performance-ul contemporan printr-o serie de evenimente trans-disciplinare, ce au în prim plan cercetarea artistică, producția originală, mobilitatea și relația cu spațiul urban.

Pornind de la aceste direcții, ediția a 11-a propune o selecție internațională de artiști reprezentativi pentru momentul actual al dansului contemporan și performance-ului, explorând formate hibrid ce fac trimitere către diverse zone experimentale ale artei contemporane.

eXplore festival co-produce și invită anual artiști emergenți la București, într-un cadru internațional deschis dialogului, analizei și dezbaterii, alături de invitați speciali ce au influențat deja generații întregi de tineri creatori.

Ediția din 2016 propune, pe lângă evenimentele din luna octombrie de la WASP, o selecție de performance-uri ce vor fi prezentate în luna noiembrie la Iași, în parteneriat cu Centrul de Fotografie Contemporană.

În parteneriat cu Forumul Cultural Austriac, eXplore festival 2016 propune un focus special dedicat Austriei, țara din care de-a lungul celor 10 ediții anterioare numeroși artiști au fost prezenți la București, iar prin parteneriatele cu danceWEB Viena, ImPulsTanz și TanzQuartier Viena, s-a dezvoltat un strâns dialog cultural ce a condus la numeroase schimburi artistice și co-productii europene.

George Crîngașu | 4 MINUTES 10 SECONDS 6 MONTHS

Festivalul va găzdui și premiera spectacolului we ARE all, realizată în cadrul proiectului Foreign Bodies semnat de către Inger-Reidun Olsen (Norvegia), precum și premiera filmului documentar realizat în cadrul proiectului, evenimente găzduite în cadrul conferinței internaționale dedicată proiectului în perioada 27-29 octombrie.

Publicul va avea ocazia totodată să participe la o selecție a rezultatelor programului de Rezidențe de creație WASP 2016, Platforma X și Visualizing the Sound, proiecte ce s-au desfășurat la WASP pe parcursul anului 2016, dar și la prezentările publice finale rezultate în urma programului de formare profesională și cercetare artistică GROWASP.

Sperăm să vă bucurați din plin de programul eXplore festival 2016!